Effectieve Beslissingen Nemen
We nemen als mens tal van beslissingen gedurende de dag. Als ondernemer wordt dat meestal een veelvoud daarvan. In sales gesprekken beslissen we welke richting we het gesprek laten uitgaan, we beslissen hoe we over iets feedback gaan geven, we maken keuzes in operations, we beslissen hoe we de meeting runnen, we maken keuzes over de woorden die we gebruiken, over de marketingacties die we nemen, over het kapitaal dat we inzetten en ga zo maar door. Al die keuzes leiden tot een bepaald resultaat. In vele gevallen een resultaat dat pas maanden later zichtbaar zal zijn. De vraag is dan ook wat de graad van zekerheid is die we hebben over de beslissingen die we nemen, en hoe goed we zijn als ondernemer in het nemen van de juiste beslissingen. Bijkomend is het belangrijk te weten wat een goede beslissing inhoudt en wat we kunnen doen om onze beslissingen te verbeteren.
Meerdere onderzoeken van onder meer Harvard, McKinsey en Bain tonen aan dat voor wat betreft strategische beslissingen bedrijven gemiddeld tussen de 8% en 20% juist zitten. Dat is bijzonder laag. Onderzoek van Jeffrey Pfeiffer schetst in ‘Leadership BS’ evenmin een fraai beeld van de kwaliteit van beslissingen door leiders in organisaties. Onder meer ego wordt daar aangehaald als reden voor slechte of verkeerde beslissingen.
Algemeen kunnen we stellen dat de graad van zekerheid - ondanks wat we zelf graag geloven - eerder laag is. Dit heeft onder meer te maken met wat Kahneman en Tversky ‘system 1 thinking’ noemden. Tal van de beslissingen die we nemen, gebeuren onbewust. Ons brein maakt gebruik van zogenaamde shortcuts om snel tot een conclusie te komen. Wanneer dingen eenvoudig zijn, werkt dit prima. Wanneer dingen complex worden, trappen we in de ene denkfout na de andere. Laat ondernemen - en zeker strategie en de financiële gevolgen ervan - nu net eerder complex dan eenvoudig zijn, wat tal van overgesimplificeerde managementboeken ook mogen beweren. Daarom is ‘system 2 thinking’ belangrijk. Dit houdt het activeren van de prefrontale cortex en bewust en traag denken in. Hier vermijden we denkfouten. Om in complexe situaties toch de juiste beslissingen met maximale impact te nemen zijn daarom een aantal principes van grote waarde.
1.Onderbouw met data en verschillende perspectieven
Ten eerste - en dit lijkt een open deur, maar dat is het niet - is de onderbouw in een beslissing belangrijk. Een beslissing die kwaliteitsvol is en die bijgevolg een hogere kans op slagen heeft, is op iets gebaseerd. Dat iets is bij voorkeur data. Dit kan vele vormen aannemen. Cijfers, studies, experten die onderzoek naar het domein in kwestie gedaan hebben, ervaringsdeskundigen die meermaals succes hebben behaald in gelijkaardige beslissingen en - misschien minder evident - tegengestelde meningen. Dit geeft dimensie aan de analyse en verhoogt de kans op slagen in een beslissing.
2.Snelheid én onderbouw combineren
Ten tweede doet snelheid ertoe. Dat klinkt mogelijk wat contradictorisch gegeven het vorige principe. Maar een goede beslissing is een functie van de onderbouw en de snelheid waarmee ze genomen wordt. Als daarin het optimale evenwicht kan gevonden worden, neemt de kans op slagen gegeven het probleem dat voorligt toe.
3.Sterke uitvoering mét aandacht voor neveneffecten
Ten derde is de uitvoering belangrijk. Hoe beter het plan om de beslissing in uitvoering te brengen, hoe groter de kans op slagen. In die uitvoering is het noodzakelijk rekening te houden met risico’s en vooral met tweede en derde orde effecten. In een complexe wereld is causaliteit moeilijk zichtbaar. A leidt in eerste instantie misschien wel tot B, maar wat komt erna? Leidt B tot C, D of misschien wel E? En wat betekent dit dan voor de beslissing die we voor ogen hadden?
Als uitsmijter geven we nog mee dat een grondige review van genomen beslissingen cruciaal is om keuzes te verbeteren. Bent u benieuwd naar meer praktische inzichten om datagedreven de kwaliteit van uw bedrijfsbeslissingen te verbeteren? Neem dan zeker contact met ons op via info@moniquetandcompany.com of 011 41 71 81 en we luisteren met plezier in alle discretie naar uw uitdagingen.