Doelen stellen
Eind januari is voor velen die hun werkjaar starten begin januari te snel en te vroeg om vast te stellen of het een goed of een slecht jaar gaat worden. Toch gaan tal van ondernemers er op buikgevoel vanuit dat ze na een maand kunnen inschatten hoe het jaar zal evolueren. Ervaring speelt hierin natuurlijk een rol. Na twintig jaar ondernemen kan het zijn dat het buikgevoel juist zit. Echter houdt dit bijzondere risico’s in. Tal van onvoorziene omstandigheden kunnen zich immers voordoen. Op die omstandigheden inspelen op voorhand is haast onmogelijk. Wat wel kan - en werkt - is de voorspelbaarheid verhogen door op de juiste manier doelen te stellen. Wanneer dit gebeurt, kunnen trends na één maand worden gedetecteerd en kunnen relatief betrouwbare voorspellingen worden gemaakt, ook wanneer de omstandigheden drastisch zouden wijzigen.
Om de doelen op de juiste manier te stellen, zijn een aantal elementen van cruciaal belang.
1. Criteria
Ten eerste is het belangrijk dat ze - omwille van voorspelbaarheid - niet op te lange termijn worden gesteld. Een jaar is ideaal om te gaan concretiseren. Daarnaast is enig realisme van belang. Wanneer u bijvoorbeeld vorig jaar 5 miljoen euro omzet heeft gedraaid en u dit jaar 15 miljoen als doel stelt, is het essentieel dat u concrete acties en bewijzen hier tegenover zet die aantonen dat dit kan en dat de inspanningen die daarvoor nodig zijn geconcretiseerd en haalbaar zijn. Ten slotte is het essentieel dat de voorspelbaarheid van uw acties groot is.
2. Vertaling doelen
Eens doelen volgens voornoemde criteria gesteld zijn, is het de bedoeling ze zo scherp mogelijk op te delen en er inspirerende verhalen en thema’s rond te verzinnen. Zo is het noodzakelijk om een jaar doel niet alleen kwantitatief, maar ook kwalitatief op te delen in kwartalen, maanden en weken. Wanneer u bijvoorbeeld 12 miljoen omzet wenst te behalen, gaat het - althans lineair en kort door de bocht - om 3 miljoen per kwartaal, 1 miljoen per maand en ongeveer 250k per week. Dat is het kwantitatieve. Kwalitatief zullen hier marketingacties en sales acties tegenover moeten staan. Ook dit gebeurt best tot op weekniveau. Bij Moniquet & Company zijn bijvoorbeeld alle acties per week gedefinieerd, zowel inhoudelijk als planmatig. Er is een voorspellend model dat de inschatting van het verwacht aantal afspraken maakt. Daarnaast zijn de momenten van de acties bepaald en de momenten waarop er wekelijks wordt bijgestuurd. Zo wordt het mogelijk de impact van acties te meten en snel te schakelen. Op operationeel vlak is uitgewerkt waar per week zal gesleuteld worden aan de processen en hoe.
Dit zijn uiteraard slechts enkele voorbeelden waardoor het mogelijk wordt met een hogere graad van betrouwbaarheid eind januari reeds inschattingen te maken over de rest van het jaar. Met nog elf maanden te gaan en de vaststelling van Harvard Business Review dat minder dan 60% van alle bedrijven een uitgewerkt plan met duidelijke doelen heeft, is het niet te laat om alsnog de voorspelbaarheid van uw model te verhogen.
Doelen stellen werkt. Benieuwd naar welke stappen u hier nog in kan zetten en wat dit in de praktijk voor u zou kunnen betekenen? Neem dan zeker contact met ons op via info@moniquetandcompany.com of 011 41 71 81 en we luisteren met plezier in alle discretie naar uw uitdagingen.